Vanaf 2010 zijn in navolging van Amsterdam-Zuid steeds meer bewoners gaan werken aan de ontwikkeling van nabuurschap in de eigen buurt en hebben daarvoor een zogenaamd Stadsdorp opgericht.

Door activiteiten en ontmoetingen te organiseren en deze te delen zodat andere buurtgenoten er weet van hebben, kunnen meedoen of zelf nieuwe initiatieven nemen.  Iedere buurt is anders , een grote straat oversteken betekent in de praktijk ook vaak een andere buurt, met andere mensen en wensen.  Veel stadsdorpen zijn gestart door 50plussers, maar beperken zich daar niet toe. De organisatie is overal anders, van een formele vereniging tot meer informeel samen dingen voor elkaar krijgen.

Inmiddels wordt bij steeds meer Stadsdorpen duidelijk dat dit moderne nabuurschap een bijzondere bijvangst heeft: meer sociale cohesie, meer naar elkaar omzien. En dat lukt het beste wanneer het Stadsdorp volstrekt autonoom is, zich niet als een marktplaats ziet en deelnemers geen prooi van elkaar of van derden kunnen worden.

Hieronder een lijst van stadsdorpen, bezoek gerust die bij jou in de buurt en voel geen drempel om mee te doen.

De meest actuele lijst van stadsdorpen kun je vinden op: www.stadsdorpenamsterdam.nl