De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland. De huurders die samen een coöperatie vormen, mogen een appartementencomplex met 16 sociale- en 20 midden huurwoning bouwen op een kavel op het Centrumeiland van IJburg.

Voor de financiering van de bouw maakte De Warren onder meer gebruik van crowdfunding. Na slechts twee weken stond de teller voor deze actie al ruim boven de 100.000 euro en daarmee was het eerste doel bereikt.De gemeente Amsterdam heeft de Warren inmiddels geselecteerd uit drie inzendingen voor een coöperatief woonproject op de nieuwbouwlocatie. Het is de bedoeling dat midden 2019 met de bouw van de woningen wordt gestart.

De enthousiaste groep van WooncooŐąperatie De Warren werkt al jaren samen aan culturele evenementen, een duurzame boerderij in Portugal en rond de bouw van De Ceuvel, een duurzame broedplaats in Amsterdam Noord. De trekkersgroep bestaat uit ontwerpers, duurzame-, sociale- en culturele ondernemers met ervaring in circulaire bouw en gebiedsontwikkeling, sociale- en maatschappelijke innovaties en gemeenschapswonen.

De groep zet haar kennis en ervaring in om een wooncoöperatie te realiseren voor de Amsterdammers van vandaag en morgen. De Warren wil een betaalbare toekomst realiseren, een waarin ruimte is voor zorg voor elkaar, voor de omgeving en de stad. De wooncoöperatie heeft als doel om 16 sociale- en 20 middenhuur woningen te realiseren op Centrumeiland.

Dit wordt in de eerste plaats gerealiseerd voor de leden van de wooncoöperatie, maar ook breder voor Amsterdam. De Warren wil de lessen die zij opdoet rondom het bouwproject op Centrumeiland verwerken tot een toolbox voor duurzaam bouwen voor coöperatief wonen. Zo wordt deze kennis beschikbaar gemaakt voor toekomstige groepen die een zelfde woondroom koesteren.

Meer informatie: https://dewarren.co/